Ovako ide najzlatnija priča od svih...

MASLINOVO ULJE

 
Činjenica da živimo u mediteranskoj klimi čini naše podneblje jako dobrim za uzgoj maslina. Najbolja godina za masline je ona kad malo jača zima uništi nametnike. Od starih sorti koje uspjevaju u ovom kraju tu je oblica koje ima najviše te bjelica, sitnica, orbula, lastovka.  
 
Masline se beru u listopadu, studenom i prosincu i to najviše ručno i to uz malu pomoć stroja. Ulje se u povijesti čuvalo u kamenim pilima (posudama) dok se prevozilo se isprva u anforama, zatim u majhovima, pa u metalnim bidonima, te kasnije u staklu i na kraju plastici, sve kako je vrijeme teklo.
 
Ulje se kao prije pa tako i danas koristi za jelo i za liječenje,  a od lošijeg ulja se uvijek pravi sapun. Rest od maslina se u davna vremena davo svinjama ili je ostajao vanka tri godine pa se onda koristilo kao gorivo za povrće. List masline se davao žvotinjama za  hranu, a drvo se koristilo za ogrijev. Cjelokupno stablo, plod i ostaci imaju svrhu.
 
 
 

Što je verđin ulje?

 
Uvečer bi se samljeo zadnji mlin, napunile bi se ove pletene reče s masom, složile pod prešu. Ne bi se pritiskalo s ničim nego bi se tako istavilo do jutra ne pritisnuto. To ulje koje bi do jutra izašlo, prirodno, bez pritiska bi se ujutro pokupilo i bilo bi ga otprilike samo 3-4 litre.
 
To se zvalo verđinovo ulje i služilo je isključivo za lijek, bolesti uha, masaže i ostalo. U Dalmaciji ga još zovu i noćnjak što znači da je iscurilo tokom noći.

„Ako ste zavoljeli masline, postali ste odrastao čovjek.”

NARODNA IZREKA

KUŠANJE ULJA

Prilikom posjete našoj mlinici, imat ćete priliku kušati lokalno oraško maslinovo ulje.