Zemlja koja nas hrani...

IMANJE I VRT

 

Orašcu danas živi četvrta generacija obitelji Dubelj. Ona je u ovo mjesto došla prije 80 godina. Obitelj posjeduje maslinike i vrt na kojemu je i obiteljska kuća. U maslinicima imamo oko 200 maslina koje su obrađene. Vrt je površine 1500 kvadrata i u njemu uzgajamo povrće u tri etape tako da ga imamo tokom cijele  godine. U vrtu je i naša obiteljska kuća u kojoj živimo.

 
 
 

Mala priča o našem đedu

 

Poslije Drugog svjetskog rata, Matovi roditelji su se vjenčali i došli u ovo selo. Iznajmili su jednu staru kuću i otac je radio u Trstenomu i svaki dan išao pješke 6 km na posao, a majka je stala doma, odgajala djecu, hranila kravu i prodavala mlijeko po selu.

Matov otac je imao jednu ideju u glavi i uvijek je govorio i da ovdje dolazi rat svakih 40 godina i da on mora kupit zemlje da njegova djeca imaju gdje posadit kupusa i hranit 10 ovaca ili kravu. Tako je on cijeli život pratio svoju zamisao i kad je god bio u mogućnosti kupio bi zemlje.

U to doba su sin Mato i nevjesta Anka radili u Dubrovniku i imali su dobra mjesečna primanja te bi uvijek govorili đedu: ”dosta više priče o ratu, neće počet rat i vidiš kako mi danas dobro živimo od naših primanja”.

Nažalost, došla je uskoro 1991. godina i zapucalo je. Bilo je odjednom jako bitno ima li se zemlje, vode, drva. Sad vidimo koliko je đed bio u pravu jer u ovom selu nitko nije bio gladan tijekom pet godina rata, zahvaljujući svojoj zemlji.

 
To se zvalo verđinovo ulje i služilo je isključivo za lijek, bolesti uha, masaže i ostalo. U Dalmaciji ga još zovu i noćnjak što znači da je iscurilo tokom noći.

„Plodovi pripadaju svima, a zemlja nije ničija.”

Jean-Jacques Rousseau

HRANA U PONUDI

Prilikom rezervacije termina dogovaramo  menu za svaku grupu ili pojedince. Dostupni su opcije jelovnika za vegane, vegetarijance i osobe s alergijama.